Att tänka på


Att tänka på innan Poolbygget

Poolbyggarna bygger pool
bygga pool med helentreprenad

Var ska Poolen placeras?


Bäst är att placera poolen nära huset så att det är enkelt att ta ett dopp när helst du känner för det. Med poolbelysning kan poolen också bli vacker att se på om kvällarna och då är det trevligt om den syns från matbord och vardagsrum. Har du lite större barn som kan bada på egen hand kan det också kännas tryggt att kunna ha uppsikt från altanen eller inifrån huset. Tänk bara på att lämna tillräckligt med plats närmast huset för matplats, solstolar och annat, gärna så att familjens badare inte stör de övriga för mycket med stoj och stänk!

Undvik att placera poolen alltför nära stora buskar eller träd för att slippa göra rent poolen från löv och annat skräp så ofta. En placering i soligt söderläge gör att du får delvis gratis uppvärmning av poolvattnet.
Pool med mosaikduk
Poolbyggarna helentreprenad för pool

Bygga markpool eller ovanmarkspool?


Det finns många varianter på trevliga pooler, men det första du behöver komma fram till är om din pool ska vara nedgrävd, en så kallad markpool, eller placeras ovan mark. De flesta eftersträvar att poolen ska ligga i nivå med eller lite lägre än eventuellt trädäck eller altan.

Att gräva ned poolen kräver schaktning med grävmaskin och är förstås svårare om din tomt är bergig och stenig eller om marken är sank. Om du din tomt ligger i en sluttning kan du välja en pool som kan byggas delvis nedgrävd och delvis ovan mark för att slippa schakta onödigt mycket.
Upplyst pool med duk
Pool med pooltak

Poolsäkerhet


Som husägare är det ditt ansvar att barn eller djur inte kan falla ned i poolen av misstag.

Detta kan du lösa antingen genom att hägna in poolen med ett staket, eller genom att använda en säkertsklassad pooltäckning eller ett pooltak.

En pooltäckning eller ett pooltak minskar också förbrukningen av kemikalier märkbart och hindrar löv och skräp från att hamna i vattnet.

Det finns både manuella pooltäckningar som vevas upp och helt automatiserade lösningar.

Skillnaden i pris mellan olika lösningar är mycket stor.

Idag är det många som väljer ett pooltak då man får många fördelar förutom säkerhetsaspekten.
Pool med stensarg hemma
Poolbyggarna bygger friformspool

Rektangulör pool eller Friformspool?


De allra flesta pooler för hemmabruk är antingen rektangulära eller cirkelrunda/kidney och vad man väljer beror förstås på hur man tänkt sig använda poolen och vad man har plats till.

Det finns också färdiga pooler i andra former.

Värt att tänka på innan man faller för den läckert formade poolen i katalogen är att alla pooltäcken som är automatiserade eller som kan rullas upp är rektangulära.

Poolens mjukare form kommer därför bara att synas den tid täcket eller taket är öppet. Alla runda eller formade pooltäcken måste knäppas fast manuellt runtom. Alternativt täckas med en rektangulär täckning/pooltak betydligt större än poolens form.